Jumaat, 27 Mei 2011

Kebersihan Air

Air yang digunakan dalam pembekalan air daripada pelbagai punca seperti sungai, terusan, tasik, pembuangan dan sebagainya. Oleh itu terdapat bahan pencemar yang terkandung di dalam air yang digunakan setiap hari. Antara bahan-bahan pencemar tersebut ialah:
  1. Bahan-bahan humus
  2. Najis haiwan
  3. Bahan buangan
  4. Sampah-sarap
  5. Tindakan manusiaBahan-bahan humus adalah bahan yang diperolehi daripada proses pengaliran air sungai. Humus terbentuk daripada dedaun, ranting atau rumput-rampai yang terdapat di kawasan hulu dan mengalir ke hilir.
  Bahan humus akan terapung di muara dan membentuk kelodak. Air yang mengandungi humus mempunyai kualiti air yang tidak sihat kerana terdapat bahan yang terapung. Air ini tidak sesuai digunakan kerana tidak mencapai tahap kebersihan. Oleh itu, penyulingan adalah perlu.

Air yang tidak bersih..Kebanyakan penternak mengambil jalan mudah untuk membuang najis haiwan yang tidak diperlukan. Mereka menggunakan sungai, terusan untuk membuang najis-najis haiwan ternakan.
  Pencemaran sungai disebabkan najis sering berlaku di negara ini. Najis akan bercampur dan memburukkan lagi kualiti air tersebut. Oleh itu, air yang bercampur najis memerlukan proses penjernihan yang sukar.Kebanyakan bahan-bahan buangan yang tidak diperlukan tidak mempunyai kawasan yang khusus. Bahan-bahan ini akan dibuang di merata-rata tempat. Sungai, tasik atau laut merupakan sasaran utama.
  Pembuangan sisa-sisa dari sektor industri atau perumahan kerap berlaku. Sisa-sisa seperti toksid, bahan kimia dan sebagainya dibuang ke dalam sungai dengan mudah tanpa mengira kesan yang akan dihadapi kelak. Sisa-sisa buangan tersebut bukan sahaja boleh membunuh hidupan di air tetapi boleh mengubah kualiti air.
  Kebanyakan pengusaha kilang mengambil inisiatif membuang sampah untuk mengurangkan kos pelupusan atau tapak pembuangan sampah. Oleh itu, tidak terdapat peruntukan yang diberikan untuk membersihkan sisa-sisa buangan yang tidak diperlukan. Air yang bercampur dengan sisa-sisa kimia sukar untuk dibersihkan dan mengancam nyawa peminumnya. Air ini memerlukan teknologi penyulingan air yang tinggi untuk menjadi bersih.


Sisa Toksid yang membahayakan kesihatan
Kebanyakan masyarakat yang mendiami kawasan berhampiran sungai menjadikan sungai sebagai tempat pembuangan sampah. Samapah-sampah domestik seperti sisa makanan, plastik, tin-tin kosong atau kotak-kotak yang tidak terpakai dibuang di sungai secara berleluasa.
  Antara faktor yang menyebabkan pembuangan berlaku ialah ketiadaan tempat pelupusan sampah yang sistematik. Oleh itu, adalah mudah samapah dibuang di sungai dan seterusnya mengubah kualiti sungai tersebut.


Pencemaran air yang berlaku akibat manusia yang tidak bertanggungjawab
Penebangan hutan boleh dijadikan faktor yang boleh mencemarkan keadaan sungai. Hutan yang ditebang menyebabkan tanah mudah runtuh kerana ketiadaan litup bumi.
  Tanah yang runtuh di bawa air hujan ke dalam sungai dengan mudah. Runtuhan tanah dalam jumlah yang banyak boleh menyebabkan hakisan berlaku. Terdapat juga tanah yang bercampur air dan menghasilkan kelodak.
  Air yang bercampur tanah mempunyai warna yang keruh dan mempunyai bendasing yang cukup tinggi. Air ini tidak mempunyai kualiti yang baik dan boleh membahayakan apabila diguna.
Bagi membasmi masalah ini, kita haruslah memelihara air supaya air yang kita minum pada hari ini berkualiti sehingga ke generasi yang akan datang.


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Feed

2 ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...